Batlamyus Kimdir? Kısaca Hayatı Antik Yunan tarihinin filozoflarından olan Klaudyos Batlamyus, aslında adı belki de çoğumuz tarafından hiç duyulmamış biridir. Hatta normalde her ne kadar bizim tarihimizin önemli kişilerin doğum ve ölüm tarihleri her ne kadar bilinmiyor olsa da, normalde Antik Yunan dönemlerindeki tarihi kişilerin tarihleri bilinir.
Birçok kaynakta, önemli Yunan filozofları ile ilgili çok detaylı bilgiler yer almakta. Ancak, Batlamyus’un aslında ne zaman doğduğu, öldüğü ve hatta nerede doğup nerede öldüğü dahi tam olarak bilinmemektedir. Ancak onun M.S 100 ila 200 yılları arasında doğup öldüğü düşünülmektedir.
Gerçekte Yunan mı Mısırlı mı O da Bilinmiyor!
Aslında onun doğum tarihi ve ölüm tarihi dışında bilinmeyenler bir hayli fazla. Zira, onun gerçekten Yunanlılar tarafından sahiplenildiği gibi bir Yunan mı yoksa Mısırlı mı olduğu konusunda da çok ciddi ihtilaflar bulunmaktadır. İskenderiye’de doğduğu ve öldüğü düşünülmektedir.
Birçok geleneksel felsefe bilimcisinin ifadesine göre, Batlamyus, Mısırlı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmiş ve Yunan kültürü ile büyümüş biridir. Bununla birlikte, Yunan vatandaşı olduğu ise kesindir. Zira, o İskenderiye’nin son dönemlerinde tanınan biri haline gelmiştir.
Coğrafya ve Büyük Bilişim: Astronomi, felsefe ve coğrafya bilimleri ile uğraşmıştır. Büyük Bilişim adlı kitabında Babil ve Yunan uygarlıkları ile ilgili çok detaylı bilgilere yer vermiştir. Bu kitabın yanı sıra, bir de Coğrafya adlı kitabı vardır. Bu kitap, halen Coğrafya biliminin en önemli kaynak kitaplarının başında gelmektedir.
Gök bilimine oldukça meraklı olan Batlamyus, günümüzde Güneş sistemi olarak bilinen sistemi ispat etmiş ve bilimsel olarak açıklamıştır. Kopernik’ten etkilendiği ve onun birçok kuramını ve hipotezlerini gerçeğe dayalı deneylerle ispat ettiği de bilinmektedir.
Optik ve matematik alanlarında ve hatta Fizik alanlarında da çok değerli çalışmalar yürütmüştür. Günümüzde gözlüklerin yapısının icat edilmesi, aslında onun bir eseri olarak gösterilebilir. Matematik Sentezi adlı kitabının da olduğunu belirtmek gerekir.
Bu kitapta, ispatlanamayan ve çözülemeyen bir çok kuram, hipotez ve problemi de çözerek bilime kazandırmıştır. Ne zaman ve nerede öldüğü tam olarak bilinmese de İskenderiye’de 2. yüzyılın sonlarına doğru öldüğü düşünülmektedir.
Yapılan Yorumlar